Имам фирма, трябва ли да водя счетоводство и нужен ли ми е счетоводител?

Всяка фирма регистрирана в България, без значение малка или голяма е тя, трябва да води счетоводна отчетност.

Отговорен за воденето на счетоводството е Управителя на фирмата, но той следва да ползва услугите на счетоводител, защото счетоводството не е лесна работа.

Когато дейността е малка, изглежда, че няма нужда от специално водене на счетоводството, но това не е съвсем така. Има множество тънкости, срокове и закони, които трябва да се следят, защото глобите за неспазване на законодателството, в повечето случаи започват от 500лв. Всеки може да изчисли, че таксата за счетоводни услуги би била в пъти по-малка в сравнение с глобите и начислените лихви върху тях, наложени от институциите. Освен всичко това, времето на управителя за организиране дейността на фирмата, е от голямо значение за успешното и функциониране. Затова доверете се на счетоводителя и работете за успеха на фирмата си.

Една много важна причина, за да си наемете счетоводител, особено ако фирмата е различна от ЕТ, е Годишният финансов отчет. В Закона за счетоводството е регламентирано кой може да бъде съставител на ГФО и най-вероятно, Вие няма да отговаряте на условията.

Ето защо е изключително важно всяка фирма да има счетоводител, който с необходимата компетенция да извършва всички задължения при отчитането на дейността, да спазва законодателството и сроковете, да носи отговорност за извършените действия.

И все пак решението дали сами ще си водите счетоводството или ще се обърнете към счетоводна къща е изцяло Ваше.

При необходимост от компетентни счетоводни услуги, не се колебайте да се свържете с нас по всяко едно време https://www.dmtfinance.com/contacti/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *