Осигуряване на управители

Един от най-често задаваните въпроси след като се открие фирма е: „Задължително ли е и как трябва да се осигурявам?“

Съдружниците в ООД или едноличният собственик на капитала на едно дружество, не дължат осигуровки, ако са налице следните 2 условия:

  • Съдружникът/собственикът на фирмата не е управител.
  • Съдружникът/ собственикът на фирмата не извършва трудова дейност в нея.

Важно е да се знае, че всяка една работеща фирма, трябва да има управител т.е. някой, който да се осигурява като такъв. Задължението за осигуряване на управителя не възниква от момента на регистриране на фирмата, а от момента на започване на дейност и продължава до нейното прекратяване или прекъсване.

Управителя може да бъде както съдружника/собственика на фирмата, така и трето лице. Ако този, който ще управлява, ще получава възнаграждение за това, то той трябва да се осигурява по договор за управление и контрол. Въпреки че този договор е приравнен на трудов, то той не е такъв и затова не може да се сключва за определени часове от деня, с цел плащане на по-малко осигуровки. Сумата върху, която трябва да се осигурява, не трябва да е под минималния осигурителен доход за икономическата дейност на фирмата, определен за всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предимството на този вид договор е, че заплатата и осигуровките са разход на фирмата и се включват при определяне на финансовия резултат. Другото предимство е, че така управителя може да докаже доход.

Другият вариант за осигуряване на управителя е като самоосигуряващо се лице. Това е предпочитания вариант от управителите на малки и средни предприятия, защото е по-евтин, но осигуровките не са разход на фирмата и не се смята за доход на управителя. При самоосигуряването трябва да се подаде декларация  в срок от 7 дни от започване на дейността. Тук управителите имат право на избор дали да се осигуряват само за това, което е задължително – за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт или и за общо заболяване и майчинство. Ако самоосигуряващият е пенсионер, може да си внася само здравни осигуровки. Вида на осигуряването може да се променя всяка година до 31.01.

Предимството тук е, че ако лицето е управител на няколко фирми, то той е задължен да се самоосигурява само в една от тях.

2 thoughts on “Осигуряване на управители

  1. „Другият вариант за осигуряване на управителя е като самоосигуряващо се лице. Това е предпочитания вариант от управителите на малки и средни предприятия, защото е по-евтин, но осигуровките не са разход на фирмата и не се смята за доход на управителя.“
    А заплатата смята ли се за разход на фирмата, когато управителя се самоосигурява?

    1. Не, не се смята. Осигуровките се внасят върху минималния месечен размер на осигурителен доход, но това не е заплата. Самоосигуряващият няма заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *